• 1
  • 2

Logotypy

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Strona jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 Leader. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Bezpłatny cykl szkoleń pt.: "Tworzenie i funkcjonowanie drobnej spółdzielczości na wsi, opierającej się na produktach tradycyjnych i regionalnych"

 

Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Łódzkiego i Lider Partnerstwa Naturowego dla Doliny Rawki – Skierniewicka Izba Gospodarcza zapraszają na bezpłatny cykl szkoleń pt. „Tworzenie i funkcjonowanie drobnej spółdzielczości na wsi, opierającej się na produktach tradycyjnych i regionalnych”. Szkolenia mają na celu podniesienie wiedzy rolników oraz drobnych przedsiębiorców na temat możliwości produkcji i zbytu własnych produktów.

 Szkolenia odbędą się w dwóch terminach:

- I w terminie od 3 do 5 września 2014 roku w Sali Gminnego Ośrodka Kultury, ul. Łowicka 9, 99-417 Bolimów,

- II w terminie od 8 do 10 października 2014 roku w Dworku Pamiętna, adres: Pamiętna 14, 96-100 Skierniewice.

Nabór uczestników szkoleń prowadzi Skierniewicka Izba Gospodarcza. Osoby zainteresowane udziałem w szkoleniu, prosimy o kontakt do dnia 29 sierpnia 2014 roku pod nr tel. 46-832-10-59 lub na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript..

O udziale w szkoleniach  decyduje kolejność zgłoszeń.

W szkoleniach mogą uczestniczyć rolnicy i mikroprzedsiębiorcy z terenu woj. łódzkiego. Organizator zapewnia dodatkowo: catering, przerwy kawowe, materiały szkoleniowe.

Ramowy program szkoleń:

Ogólny zakres merytoryczny organizowanych szkoleń:

I dzień szkolenia:

  1. Wykład inauguracyjny pt. „Zarządzanie obszarami wiejskimi - potrzeby
    i oczekiwania”,
  2. Podstawy prawne Małej Przedsiębiorczości na obszarach wiejskich na ZUS-ie i KRUS-ie,
  3. Panel dyskusyjny,
  4. Przerwa obiadowa,
  5. Regulacje prawne dotyczące przetwórstwa w gospodarstwie rolnym z uwzględnieniem agroturystyki,
  6. Panel dyskusyjny i podsumowanie dnia szkolenia.

II dzień szkolenia:

  1. Ubój gospodarczy i przetwórstwo mięsne – przepisy i możliwości sprzedaży,
  2. Panel dyskusyjny,
  3. Przetwórstwo owocowo-warzywne i produkty mleczne – zasady funkcjonowania, sprzedaż
    i dystrybucja przetworzonych produktów,
  4. Przerwa obiadowa,
  5. Przetwórstwo zbożowe – produkcja sprzedaż i dystrybucja z własnego gospodarstwa,
  6. Panel dyskusyjny,
  7. Jak połączyć sprzedaż całego przetwórstwa z gospodarstwa rolnego – praktyczne możliwości,
  1. Panel dyskusyjny i podsumowanie szkolenia.

III dzień szkolenia:

  1. Praktyczne możliwości sprzedaży produktów przetworzonych na terenie gospodarstwa,
  2. Pytania i odpowiedzi,
  3. Utworzenie sieci przydomowych sklepików w Partnerstwie - zasady tworzenia
    i funkcjonowania sklepików w Partnerstwie,
  4. Panel dyskusyjny i podsumowanie szkolenia.

 

 Copyright © 2015 Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Ziemia Wieluńsko - Sieradzka" - www.zw-s.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.