Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Strona jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 Leader. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Bezpłatny cykl szkoleń pt.: "Tworzenie i funkcjonowanie drobnej spółdzielczości na wsi, opierającej się na produktach tradycyjnych i regionalnych"
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Łódzkiego i Lider Partnerstwa Naturowego dla Doliny Rawki – Skierniewicka Izba Gospodarcza zapraszają na bezpłatny cykl szkoleń pt. „Tworzenie i funkcjonowanie drobnej spółdzielczości na wsi, opierającej się na produktach tradycyjnych i regionalnych”. Szkolenia mają na celu podniesienie wiedzy rolników oraz drobnych przedsiębiorców na temat możliwości produkcji i zbytu własnych produktów.
Szkolenia odbędą się w dwóch terminach:
- I w terminie od 3 do 5 września 2014 roku w Sali Gminnego Ośrodka Kultury, ul. Łowicka 9, 99-417 Bolimów,
- II w terminie od 8 do 10 października 2014 roku w Dworku Pamiętna, adres: Pamiętna 14, 96-100 Skierniewice.
Nabór uczestników szkoleń prowadzi Skierniewicka Izba Gospodarcza. Osoby zainteresowane udziałem w szkoleniu, prosimy o kontakt do dnia 29 sierpnia 2014 roku pod nr tel. 46-832-10-59 lub na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript..
O udziale w szkoleniach decyduje kolejność zgłoszeń.
W szkoleniach mogą uczestniczyć rolnicy i mikroprzedsiębiorcy z terenu woj. łódzkiego. Organizator zapewnia dodatkowo: catering, przerwy kawowe, materiały szkoleniowe.
Ramowy program szkoleń:
Ogólny zakres merytoryczny organizowanych szkoleń:
I dzień szkolenia:
- Wykład inauguracyjny pt. „Zarządzanie obszarami wiejskimi - potrzeby
i oczekiwania”, - Podstawy prawne Małej Przedsiębiorczości na obszarach wiejskich na ZUS-ie i KRUS-ie,
- Panel dyskusyjny,
- Przerwa obiadowa,
- Regulacje prawne dotyczące przetwórstwa w gospodarstwie rolnym z uwzględnieniem agroturystyki,
- Panel dyskusyjny i podsumowanie dnia szkolenia.
II dzień szkolenia:
- Ubój gospodarczy i przetwórstwo mięsne – przepisy i możliwości sprzedaży,
- Panel dyskusyjny,
- Przetwórstwo owocowo-warzywne i produkty mleczne – zasady funkcjonowania, sprzedaż
i dystrybucja przetworzonych produktów, - Przerwa obiadowa,
- Przetwórstwo zbożowe – produkcja sprzedaż i dystrybucja z własnego gospodarstwa,
- Panel dyskusyjny,
- Jak połączyć sprzedaż całego przetwórstwa z gospodarstwa rolnego – praktyczne możliwości,
- Panel dyskusyjny i podsumowanie szkolenia.
III dzień szkolenia:
- Praktyczne możliwości sprzedaży produktów przetworzonych na terenie gospodarstwa,
- Pytania i odpowiedzi,
- Utworzenie sieci przydomowych sklepików w Partnerstwie - zasady tworzenia
i funkcjonowania sklepików w Partnerstwie, - Panel dyskusyjny i podsumowanie szkolenia.